Loddeguide - Plugger for batteri og strømnettet i AEGer

Alt som foregår inni girkassa og annet teknisk-relatert går hit. Post gjerne guider!
Forum rules
Du må melde deg inn i brukergruppen kalt 'NNAF' for å kunne poste her.
Husk også å melde deg inn i brukergruppen med samme navn som klubben din. Dette vil gi deg tilgang til klubbens internforumer.
Post Reply
User avatar
Corleone
Dhey took'er juwbs!
Posts: 1783
Joined: 21 Sep 2008, 14:24
Location: Tromsø

Loddeguide - Plugger for batteri og strømnettet i AEGer

Post by Corleone » 17 Feb 2011, 04:21

Det er få ting som er dårligere i en standard AEG, enn strømpluggene! Disse er som oftest både billig og enkelt å bytte ut, og man kan også lett få loddekyndig hjelp. De fleste i airsoftmiljøet som bytter ut pluggene sine, går over til Deans-plugger. Disse gir mye mindre motstand, og kan levere langt høyere strøm enn de fleste airsoftvåpen bruker. Selv med moderat ytende batteripakker, vil pluggene bli varme pga. mostanden de skaper. Med såpass stort tap som en standard Tamya-plugg innebærer, er det ingen tvil om at oppgraderingen er en god, enkel og nødvendig oppgradering.
Ekte Deans-plugger er svært dyre: ca.50kr paret. Det finnes langt billigere, og tilsvarende gode alternativer på bla. DealExtreme. Til ca.36kr for 10 par inkl. frakt, gjør man et røverkjøp. Lokalt kan man også kjøpe disse pluggene på Hobby24 for ca.15kr per del (30kr paret). Det finnes nesten bare fordeler ved å skifte til Deans-plugger, og en av de største fordelene er at man kan låne batterier av andre om man går tom for strøm. Dette er altså noe som også gangner hele airsoftmiljøet!

Om man allikevel vil være spesiell eller ikke vil låne bort batteripakkene sine, så finnes det flere alternativer. Av de bedre alternativene der ute, er kanskje HobbyKing's XT60-plugger det beste. En av de største fordelene med dette, er at du slipper å lodde om batteripakkene som du kjøper fra Hobbyking. Disse yter tilsvarende bra som Deans-pluggene, og alle som er på utkikk etter nye lipopakker bør uansett handle her!

Tips
- Ikke bruk for svak loddebolt. Bruk en på ca. 30watt med relativt tynn spiss (1-3mm). Bruk gjerne en god loddestasjon om du har råd og behov.
- Bruk gjerne en varmluftspistol for å krympe krympestrømpene. Om du bruker lighter, så hold aldri flammen under krympestrøpen.
- Bruk relativt tynt loddetinn med flussmiddel i midten. Dette fungerer fint for slikt arbeid.
- For generelle loddetips bør du sjekke nettet, kanskje spesielt youtube. Øv deg gjerne på lodding før du setter i gang med selve arbeidet.
- Husk på at lipobatterier VIL ta fyr om du kortslutter kablene. Om du ikke er trygg på hva du driver med, overlater du dette til andre.
- Bruk gjerne 14AWG eller 16AWG kabler. 12AWG blir som oftest overkill, og 18AWG blir igjen for tynt.
- Bruk ALLTID hun-plugger på batteriet, og han-plugger på våpensiden! Poenget er at du vil unngå å kortslutte batteriet.
- Klipp ALDRI begge lederne av batteriet samtidig! Dette vil medføre kortslutning. La en leder være uklipt til du er ferdig med den første, så slipper du å plages unødvendig mye.
- På en Deans hun-plugg kan du spare plass ved å lodde kabelen på innsiden av loddepunktet. Dette kommer mye an på kabeltykkelsen, men kan være verdt å ta i betraktning om du har veldig lite plass å gå på.
- Deans-plugger bør alltid være koblet sammen til et par, når de loddes på. Slik vil evt. smelting av plasten ikke deformere pluggene, slik at de ikke passer i hverandre. Når du lodder en plugg på et batteri, bør du da også legge krympestrømpe runde polene på han-pluggen, for å unngå uheldige kortslutninger!
- Orginale Deans-plugger er laget av en type plast, som smelter litt for lett i forhold til klonene. Kjøp derfor mye heller klonene og spar penger i samme slengen!

Loddeguide for Deans-plugger
1) Begynn med plusskabelen (rød). Avmantle kablene litt kortere enn loddepunktene på pluggen. Planlegg på hvilke side av den positive "leppen" du vil lodde fast kabelen. Som oftest kan du spare plass ved å lodde plusskabelen på innsiden, men dette krever kanskje litt mer tid og trening. Om du uansett har god plass, så slipper du å tenke på dette. Minuspolen har bestandig en fast side hvor du har mer plass til kabelen enn på den andre.

2) Varm opp loddebolten og hold pluggen fast til bordet med en hurtigtvinge el. Fortinn loddepunktene på den siden hvor kabelen skal loddes fast. Pass på at du bruker nok loddetinn, men ikke for mye. Fortinn også kabelen. Bruk gjerne en loddehjelper el. og vinkle kabelen med enden nedover, slik at minst mulig trekker inn under kappen/isolasjonen. Dette er spesielt viktig når du lodder på myke typer kabel med mange tynne ledere, som f.eks. silikonkabel. Slik unngår du at kablene blir for stive nær pluggen.

3) Klipp opp krympestrømpe i lengder på ca. det dobbelte av leppene på pluggen. Tré en lengde strømpe på hver av kablene, og trekk dem gjerne et godt stykke vekk fra loddepunktet. Ikke glem av dette punktet før du lodder :P

4) Hold enden av kabelen mot loddepunktet, slik at kappen på kabelen ligger helt inntil leppen. Legg loddespissen mot kabelen og hold den der til loddetinnet sprer seg til loddepunktet (+-2sek.) Holder du for nært eller for lenge, vil du fort merke at det blir for varmt til å holde.

5) Trekk krympestrømpen tilbake over loddepunktet og varm opp med passende verktøy.

6) Gjenta prosessen på resten av kablene.

Nyttig info om div. plugger (Tyskspråklig, men forståelig). OBS! Død link

Andre billige Deans-kloner
Hobbyking 10 par
Hobbyking 10 stk. han-plugg
Hobbyking 10 stk. hun-plugg

User avatar
Moffe
Posts: 226
Joined: 02 Aug 2010, 14:37
Location: Hamna, Tromsø

Re: Plugger for batteri og strømnettet i AEGer

Post by Moffe » 17 Feb 2011, 10:40

Flott guide, Corleone! Mye bra hær
G&G L85A1
TM M4A1
ASG AUGA2
ASG Dragunov springer

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest